Checklist babykamer

Wil jij gaan voor een duurzame babykamer? Hoe je dat doet lees je in de Checklist babykamer op een duurzame manier.

Het inrichten van de babykamer is vooral heel erg leuk.  Aan de hand van de checklist babykamer op een duurzame manier doorloop je alle stappen en weet jij waar je op kan letten. Kies jij voor een duurzame inrichting, dan komt je kindje met veel minder schadelijke stoffen in aanraking, dat is toch een fijn idee?

De Checklist Babykamer Duurzaam – het belangrijkste uitgangspunt

De babykamer is een belangrijke ruimte in huis, waar jij veel bent met je kindje. Is deze ruimte ingericht met natuurlijke materialen, dan creëer je eenvoudig een prettige omgeving. Het belangrijkste uitgangspunt is: kies voor natuurlijke materialen in plaats van synthetische.

Aan de slag met de checklist babykamer (duurzaam)

Checklist babykamer #1: muren

Ga je schilderen, gebruik dan verf die gemaakt is van natuurlijke en herwinbare producten. Er komen steeds meer merken die verf op natuurlijke basis maken. Het belangrijkste kenmerk is dat de verf geen schadelijke stoffen bevat zoals oplosmiddelen en aardolie. Tip: zoek online op natuurlijke verf en je ziet gelijk wat de mogelijkheden zijn. Wil je graag behang, dan kun je er bijvoorbeeld op letten dat het behang van gerecycled papier is gemaakt of afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Checklist babykamer#2: vloer

Er is veel keuze uit vloeren gemaakt van natuurlijke materialen. Naast de duurzame oorsprong van de materialen, gaat het ook nog eens een keer heel lang mee. Kies voor een tegelvloer van geitenhaar of wol. Vloertegels zijn zonder lijm te leggen en recyclebaar. Wol heeft regulerende werking waardoor het geschikt is voor alle seizoenen. Marmoleum is ijzersterk, geluiddempend, wordt niet koud, makkelijk schoon te houden. Kortom een heerlijke vloer om op te leven en te spelen.

Checklist babykamer #3 meubels

Alles nieuw kopen voor in de babykamer, echt niet nodig. Het meest duurzame is hergebruiken van wat je al hebt. Misschien heeft een vriendin, buurvrouw of schoonzus nog een bedje of heb je nog een stoel of een kastje die ergens staat zonder echt gebruikt te worden. Marktplaats en de kringloopwinkel staan vol met mooie meubels die nog rustig een tweede en een derde ronde meekunnen. Ook deze kun je zelf opknappen.
Wil je toch nieuw, kies dan voor meubels die gemaakt zijn van (massief) hout. Met een afwerking met een natuurlijke olie of verf. Let dan ook op of het meubel een FSC keurmerk heeft. Dan weet je dat je meubel afkomstig is uit een bos dat duurzaam beheerd wordt.

Checklist babykamer #4: matras

Omdat baby’s veel tijd liggend doorbrengen is een matrasje gemaakt van natuurlijke materialen een echte musthave. Kies voor een matrasje dat is gemaakt van 100% natuurlijke en biologische materialen zoals natuurlatex en kokos met daarbij een tijk van biologisch katoen.
Een goede nummer vier dus op deze checklist babykamer op een duurzame manier

Checklist babykamer

 

Checklist babykamer #5:  textiel

Kleertjes, dekentjes, lakentjes, slaapzakjes, hydrofiel luiers en knuffels komen veel in aanraking met de huid van je kindje. Kies voor biologisch en Gots gecertificeerd katoen. Gots staat voor Global Organic Textile Standards. Deze soort katoen bevat geen (chemische) stoffen die de huid van je kindje irriteren. Daarnaast is de productie van deze soort katoen vele malen milieuvriendelijker.

Checklist babykamer

 

Kies je eigen weg met deze Checklist babykamer (duurzaam)

Jij hebt natuurlijk alle vrijheid om zelf te kiezen wat jij belangrijk vindt. Deze checklist babykamer duurzaam is ter inspiratie. Als je weet wat de mogelijkheden zijn, is de keuze aan jou. Volg jouw eigen weg en doe wat voor jou goed voelt.

Meer weten

Heb je vragen over de checklist babykamer of wil je graag advies of hulp bij het inrichten en stylen van jouw duurzame babykamer? Neem dan gerust contact met mij op.

Annemarie Federer
annemarie@duurzamekinderkamerstylist.nl
06-27032594