Een wiegje is een belangrijk onderdeel van de uitzetlijst. Waar de wieg ook komt te staan, je baby gaat er namelijk vele uren per dag in doorbrengen. Wel fijn om de juiste keuze te maken. Hoe ga je kiezen uit het enorme aanbod. Er zijn zoveel verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. Wat is slim om te doen en waar ga je op letten als je een duurzaam wiegje voor de babykamer wil?

De materialen van een wiegje

Voor wiegjes en andere meubels voor de babykamer, worden verschillende materialen gebruikt. Welke materialen zijn goed en veilig? Een duurzame en veilige keuze is hout. Waarom? Hout is een natuurlijk materiaal en niet giftig. Bij een duurzaam wiegje gemaakt van hout, is de afwerking belangrijk. Het beste is als het wiegje met een natuurlijke olie is afgewerkt. Daarnaast is het belangrijk dat het FSC gecertificeerd hout is, er wordt dan goed gezorgd voor het bos waar het hout vandaan komt.

Een andere optie is een wiegje van riet. Rotan wiegjes passen prachtig in een vintage en een strakke babykamer. Ook hier is de afwerking belangrijk, zorg dat het riet mooi glad is. Een mozes wieg wordt gemaakt van gevlochten materialen, meestal natuurlijke materialen (altijd even checken). Het handige van een mozes wiegje is, dat je deze makkelijk kunt verplaatsen.

Waar je ook voor kiest, hout of riet, natuurlijke materialen stralen rust uit. Fijn voor jou en je baby.

duurzaam wiegje

Voordelen van een duurzaam wiegje

Waarom kies je voor een duurzaam wiegje? Het is een fijn gevoel als je weet dat je baby in een wiegje slaapt dat gemaakt is van natuurlijke materialen zonder giftige stoffen. Maar het gaat niet alleen om duurzame materialen. De arbeidsomstandigheden en de plaats waar het gemaakt is, zijn ook van belang. Je hebt een fijner gevoel bij een wiegje dat gemaakt is door mensen die goede arbeidsomstandigheden hebben. Door te kiezen voor een duurzaam wiegje merken niet alleen jij en je baby de voordelen, je maakt ook verschil in de rest van de wereld.

Tips voor het kopen van een wiegje

Duurzame meubels voor de baby- en kinderkamer hebben een hoger prijskaartje dan andere meubels. Vind je een duurzaam wiegje te duur om te kopen voor de 6 maanden dat je hem gaat gebruiken? Dan kun je ook kiezen om een tweedehands wiegje. Het is niet alleen goedkoper, het is ook duurzaam. Je vindt prachtige wiegjes op marktplaats en in de kringloop. Kijk dan vooral naar het model. Aan kleur en stoffering kan iets gedaan worden. Kun je gelijk kiezen voor kleuren die goed bij de babykamer passen.

Naast een tweedehands wiegje, kun je er ook eentje huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Bednest en Cribster. Een super handige optie dus.

En als laatste de meest duurzame optie is lenen, vraag:

  • familie of er nog een familiewieg is
  • vrienden een wiegje te leen
  • de buren of ze nog een wiegje hebben staan
  • via Facebook of Instagram

Nu je meer weet over de duurzame mogelijkheden voor het kopen of huren van een wiegje kun je op zoek gaan naar het beste wiegje voor je baby. Wil je meer leuke duurzame ideeën voor de baby- en kinderkamer? Neem dan een kijkje tussen de kinderkamer ideeën.