skip to Main Content

Neem nu contact op en vraag een offerte aan.

Wil jij gaan voor een duurzame kinderkamer? En als je dat graag wilt, dan hebben we hier de Checklist babykamer op een duurzame manier. Het is niet moeilijk of ingewikkeld.

Als ouders (in spé) heb je al genoeg aan je hoofd. Het inrichten van de kinderkamer is vooral heel erg leuk. Daarom heb ik, om het makkelijk te maken, een checklist babykamer op een duurzame manier gemaakt. Aan de hand van deze checklist doorloop je alle stappen en weet jij waar je op kan letten. Kies jij voor een duurzame inrichting, dan komt je kindje met veel minder schadelijke stoffen in aanraking, dat is toch een fijn idee?

De Checklist Babykamer Duurzaam – het belangrijkste uitgangspunt

De kinderkamer is een belangrijke ruimte in huis, waar jij veel bent met je kindje. Is deze ruimte ingericht met natuurlijke materialen, dan creëer je eenvoudig een prettige omgeving. Het belangrijkste uitgangspunt is: kies voor natuurlijke materialen in plaats van synthetische.

Aan de slag met de checklist babykamer (duurzaam)

 • Checklist babykamer #1: muren
  Ga je schilderen, gebruik dan verf die gemaakt is van natuurlijke en herwinbare producten. Er komen steeds meer merken die verf maken op natuurlijke basis. Het belangrijkste kenmerk is dat de verf geen schadelijke stoffen bevat zoals oplosmiddelen en aardolie. Tip: zoek online op natuurlijke verf en je ziet gelijk wat de mogelijkheden zijn. Wil je graag behang, dan kun je er bijvoorbeeld op letten dat het behang van gerecycled papier is gemaakt of afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Checklist babykamer

 • Checklist babykamer#2: vloer
  Er is veel keuze uit vloeren gemaakt van natuurlijke materialen. Naast de duurzame oorsprong van de materialen, gaat het ook nog eens een keer heel lang mee. Kies voor een tegelvloer van geitenhaar of wol. Vloertegels zijn zonder lijm te leggen en recyclebaar. Wol heeft een fijne warmte regulerende werking waardoor het geschikt is voor alle seizoenen.Helemaal van nu is marmoleum. Marmoleum is ijzersterk, geluiddempend, wordt niet koud, makkelijk schoon te houden. Kortom een heerlijke vloer om op te leven en te spelen.
  Ga jij voor een houten vloer, werk deze dan af met een 100% natuurlijke olie voor houten vloeren.
 • Checklist babykamer #3: meubels
  Kies voor meubels die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals hout. Bij hout is het belangrijk dat het massief is en zo onbewerkt mogelijk. Een afwerking met een natuurlijke olie of verf volstaat. Wees kritisch en stel vragen aan de leverancier over de afwerking, herkomst van de materialen en of er sprake is van het FSC keurmerk.Een andere duurzame keuze is hergebruik. Wat heb jij zelf nog in huis staan? Een kastje of tafeltje opnieuw verven of een stoel opnieuw bekleden en je hebt een prachtig meubel voor in de kinderkamer. Wat hebben vrienden, familie of kennissen nog te leen? Daarnaast biedt bijvoorbeeld Marktplaats of een kringloopwinkel tal van mogelijkheden.

Checklist babykamer accessoires

 • Checklist babykamer #4: matras
  In het begin slaapt jouw kindje een groot deel van de dag. Het is een fijn idee als je zeker weet dat er geen schadelijke stoffen in het matrasje zitten. Kies voor een matrasje dat is gemaakt van 100% natuurlijke en biologische materialen zoals natuurlatex en kokos met daarbij een tijk van biologisch katoen. Een goede nummer vier dus op deze checklist babykamer op een duurzame manier.
 • Checklist babykamer #5:  textiel
  Kleertjes, dekentjes, lakentjes, slaapzakjes, hydrofiel luiers en knuffels komen continue in aanraking met de huid van je kindje. Kies voor zoveel mogelijk biologisch en Gots gecertificeerd katoen. Gots staat voor Global Organic Textile Standards. Deze soort katoen bevat geen (chemische) stoffen die de huid van je kindje irriteren. Daarnaast is de productie van deze soort katoen vele malen milieuvriendelijker. Er komen steeds meer leuke en hippe merken die gebruik maken van biologisch katoen.

Kies je eigen weg met deze Checklist babykamer (duurzaam)

Jij hebt natuurlijk alle vrijheid om zelf te kiezen wat jij belangrijk vindt. Er zijn geen wetten of voorschriften. Deze checklist babykamer duurzaam is ter inspiratie. Als je weet wat de mogelijkheden zijn, is de keuze aan jou. Volg jouw eigen weg en doe wat voor jou goed voelt.

Meer weten

Heb je vragen over de checklist babykamer of wil je graag advies of hulp bij het inrichten en stylen van jouw duurzame babykamer? Neem dan gerust contact met mij op.

Annemarie Federer
info@evyanne.nl
06-27032594

Back To Top