Voorleesstoel

Een plek voor een verhaaltje voor het slapen gaan, een nachtvoeding of om je kindje te troosten na een enge droom. In de kamer van je kindje mag een fijne stoel niet ontbreken.

Een voorleesstoel een tweede leven geven

Met een bezoekje aan de meubelboulevard een complete kinderkamer aanschaffen….het is niet alleen niet origineel, het past eigenlijk ook niet meer in deze tijd van hergebruik, duurzaamheid en consuminderen. Veel leuker, unieker en fijner voor het milieu is het om bestaande meubels een nieuw leven te geven. Bijvoorbeeld een duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer.

De stoel waar je ouders op zaten als ze je voorlazen uit je favoriete voorleesboek, de fauteuil waar je oma tijdens de zondagmiddag visite altijd stiekem in wegdommelde of de stoel die je meenam toen je op kamers ging wonen en sindsdien altijd met je meeverhuisd is. Hoe leuk is het om een meubel dat fijne jeugdherinneringen oproept een plekje in de kamer van je kindje te geven? Opnieuw gestoffeerd gaat een duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer weer jaren vol nieuwe herinneringen tegemoet.

Duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer

Heb je geen bijzonder meubel waar je aan gehecht bent, kijk dan eens rond op Marktplaats. Vintage is hartstikke hip en de kans dat je bij de kringloop voor een prikkie een echte vintage designklassieker vindt is tegenwoordig klein. Toch kun je op Marktplaats nog heel mooie (vintage) meubels vinden. Laat je niet afleiden door versleten, ouderwetse stoffen en ingezakte zittingen. Vind je het model mooi en is het frame nog in goede staat? Met nieuwe vulling en mooie, nieuwe stof is het een mooie, duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer. En door te kiezen voor een bepaalde kleur, print of afwerking kun je het bovendien helemaal afstemmen op de stijl van de kamer en de lievelingskleur van je kind.

Een duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer

Laat je stoel stofferen met duurzame stoffen

Een meubel hergebruiken is natuurlijk al hartstikke duurzaam, maar nu je toch bezig bent. De textielindustrie heeft helaas grote, negatieve impact op het milieu. Dus ook de productie van meubelstoffen. Gelukkig kun je ook voor duurzame alternatieven kiezen:

  • Een duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer van linnen
  • Meubels gestoffeerd met hennep
  • Stof van gerecyclede vezels

Voor de teelt van linnen en hennep zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig dan voor bijvoorbeeld katoen. Of je kiest voor een stof van gerecyclede vezels. Bijvoorbeeld een gerecyclede wol of een stof van Enschede Textielstad. Deze Nederlandse weverij produceert stoffen die uitsluitend bestaan uit lokale, duurzame grondstoffen. In prachtige kleuren. Gerecycled is dus absoluut niet grijs en saai!

Een meubel opnieuw laten stofferen is altijd duurzamer dan een nieuw meubel kopen. Maar realiseer je dat het kostbaar is. Wil je bijvoorbeeld een meubel van de Ikea opnieuw laten stofferen? Dan ben je al gauw meer kwijt dan de aanschafprijs. Bedenk dus of je het meubel die investering waard vindt of dat je toch liever op zoek gaat naar dat pareltje op de zolder van je oudtante.

Wil je meer inspiratie voor op de duurzame kinderkamer, zoals een duurzame voorleesstoel voor de kinderkamer?

Dit blog is geschreven door Iris Hilderink, Studio Fijnstof.
Studio Fijnstof is een naai- en stoffeerstudio in Utrecht dat zoveel mogelijk gebruik maakt van duurzame stoffen.