Ledikantdeken duurzaam kinderkamer ideeen

Ledikantdeken duurzaam

Heerlijk je kindje instoppen onder een warme ledikantdeken. Voor zolang het duurt, want kindjes zijn heel goed in het wegtrappen van dekens. Omdat we ze toch graag onder een deken leggen, in de dit blog meer over het belang van een ledikantdeken die duurzaam is.

Materiaal kiezen ledikantdeken

De ledikantdeken is dicht bij de huid van je kindje. Welk materiaal je kiest, is daarom belangrijk. Er zijn drie mogelijkheden:

1. Katoen
2. Wol
3. Synthetisch

Ledikantdeken katoen

Het merendeel van de ledikantdekens wordt gemaakt van katoen. Katoen is zacht, luchtdoorlatend en huidvriendelijk. Ideaal dus voor een deken. Helaas is het zo dat katoen van ver moet komen en bewerkt is met allerlei chemische stoffen die je niet graag bij je kindje in de buurt wil hebben. Voor de productie van biologisch katoen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kies dus voor biologisch katoen of katoen met Oeko-Tex label. Dan is de deken zacht en veilig voor je kindje.

Ledikantdeken wol

Wol is het perfecte materiaal voor een ledikantdeken. Wol heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen:
1. Wol is vocht- en warmte regulerend, dus warm in de winter en koel in de zomer
2. Wol heeft een zelfreinigend vermogen, wassen is bijna niet nodig
3. Heeft een lange levensduur

Belangrijke aandachtspunten voor een wollen ledikantdeken zijn:
1. Is het biologische wol
2. Zijn de schapen biologisch gehouden
3. Worden de schapen pijnvrij geschoren en op het moment dat de temperatuur dat toelaat

 

Duurzame ledikantdeken van wol

Ledikantdeken synthetische materialen

Synthetische stoffen zoals worden veel gebruikt omdat het goedkoop is. Ze zijn afkomstig van zuiver chemische producten, meestal petroleumderivaten, die vloeibaar worden gemaakt en vervolgens tot draden worden gesponnen. In een deken van synthetische materialen zit niks natuurlijks. Wel aardolie en allerlei andere stoffen die slecht zijn voor mens en milieu. Het beste advies is om geen synthetische ledikantdeken te gebruiken. Katoen of wol is veruit de beste keuze.

Kopen, lenen en huren

Veel dekens kunnen nog prima door voor een tweede en derde ronde. Vraag familie, vrienden of buren. Dit scheelt geld en belasting van het milieu. Zo wordt de ledikantdeken gebruikt in plaats van stilliggen in een kast. Ook kun je steeds meer items voor je kindje huren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Baby Exchangerie. Veel heb je tijdelijk nodig, een hele fijne optie dus. Ga je voor kopen hou dan rekening met de bovengenoemde materiaal keuzes.

Ook het matrasje in het ledikant is belangrijk, hier lees je meer over in het blog het duurzame babymatras.

Multifunctioneel in gebruik

Een ledikantdeken is niet alleen fijn voor in bed. Ook later als extra deken in een junior bed. Voor onderweg, op de bank of om mee te nemen naar opa en oma. Mijn pubers liggen er nog steeds onder op de bank.

Wil je meer weten over waar je op kan letten bij het maken van duurzame keuzes voor de baby- en kinderkamer, bij kinderkamer ideeën vind je heel veel nuttige informatie en tips.